Kategorier
Kvinner, likestilling og Ledelse

Guess Who?

En avslappende lørdag morgen på fjellet med familien. Spillet Guess Who tas frem og det stilles opp klart til å spilles. Bak 24 luker befinner det seg ulike personprofiler og spillets målsetting er å gjette motstanderens mystiske person før han eller hun gjetter din! Spennende nok – men en kommentar fra min kjære mann vekker min interesse «her er det jo nesten ikke noen jenter!». Ved en nærmere titt på profilene blir jeg målløs – bare 5 av 24 profiler du skal gjette på er jenter! Er dette virkelig mulig, taktikken blir da at du IKKE velger jenter fordi da er risikoen større for at du taper! Vi lærer faktisk barna våre at det IKKE lønner seg å velge jentene – jeg er sjokkert!

Dette får meg til å tenkte på den siste ukens overskrifter og debatt – og at menn ansetter menn. Vi har sett det i Yara, Statoil og nå sist men ikke minst i Telenor. Hvorfor blir ikke kvinner valgt, er det slik at vi ikke forstår hvordan dette fungerer, at vi ikke har greie på business, og at vi ihvertfall ikke har noe å gjøre i stillinger som omfatter både nasjonale og internasjonale oppgaver på konsernnivå? Det er jo ganske interessant og jeg blir faktisk ganske nysgjerrig over hva disse gutta har lært hvor, som ikke vi kvinner har lært og kan? Har ikke vi utdannelse som teller fra de samme høyskoler og universiteter?

Vår egen statsminister Erna Solberg er tydelig på at nå må kvinner rekke opp hånda, og det tror jeg at det er mange kvinner som gjør – men det ser ut til at menn ikke ansetter kvinner de ikke kjenner fremfor menn de kjenner. Konsekvensen av dette er at kvinner ikke kommer igjennom til valgkomiteer, rekrutterings byråer og styrer i norske bedrifter – da blir det ganske Guess Who?

Hvordan kan disse strukturene brytes, hvordan kan kvinner gjøre seg tilgjengelige og bli en del av utvalgetAnne-Mette mot vegg som skal konkurrere på like vilkår og komme igjennom «glasstaket?» Etter et raskt overblikk for min egen del, kjenner jeg faktisk ingen i styrene i store norske bedrifter – så hvordan skulle jeg ha gjort meg synlig for valgkomiteer, styreledere, headhuntere med mer? Hvordan gjør menn det, eller rettere sagt hvordan skal det gjøres?

Skal vi ringe eller sende en melding på LinkedIn, si at vi er interesserte, be om et møte over en kopp kaffe – eller om å få komme å presentere seg selv? Ja kanskje det, jeg har ingen fasit – men det jeg er sikker på er at kvinner skal bli vurdert på lik linje med menn – Norsk lov er tydelig på det, men slik er det dessverre ikke!

Det er mange usynlige og vanskelige kulturelle barrièrer som må brytes – og her må både menn OG kvinner ta et ansvar, menn ved å invitere kvinner inn, og kvinner som allerede sitter i posisjoner må se kvinner som vil.

Hadde spillet Guess Who inneholdt like mange profiler av hvert kjønn – ville ikke spørsmålet «er det mann eller kvinne» vært nødvendig å stilt for å kategorisere bort 5 av de 24 av profilene ved første spørsmål!

Vi har en jobb å gjøre, både kvinner og menn for et godt og likestilt samfunn, med like muligheter for alle – det er mitt ønske for 2016 og all fremtid.